Nieuwsbrief Van tuin tot tafel

Risotto met tuinboontjes en champignons. (4 personen)

Een volkstuinder geniet twee keer. Eerst is er het kweken van de groenten en daarna komt het opeten. Hoe heerlijk smaken de zelf geoogste doperwtjes, de knapperige sla en de zoete aardbeien die na hard werken op je bord zijn beland. Je kunt de groenten natuurlijk eten zoals je ze hebt geoogst, gekookt in water, maar soms heb je zin om er iets aparts van te maken. Misschien las je een lekker recept, misschien zoek je afwisseling vanwege een overweldigende oogst.

Hoe leuk zou het zijn als wij anderen kunnen laten meegenieten van onze geslaagde recepten. Als wij in de nieuwsbrief elk kwartaal een inspirerend recept kunnen lezen dat een van onze leden heeft ingestuurd. Daarom – heb je een maaltijd die bij jullie aan tafel zo lekker smaakte? Stuur het recept op naar secretaris@amateurtuinenbakestein.nl en wie weet lees je het in de volgende nieuwsbrief.

Ik bijt het spits af met risotto. In deze tijd van het jaar passen tuinboontjes daar lekker bij.

Risotto met tuinboontjes en champignons. (4 personen)

NODIG

  • 300 gram Arborio of risottorijst. Voor dit recept heb je echt rondkorrelige rijst nodig. Daardoor krijg je die smeuïge structuur.
  • 2 sjalotten of 1 ui
  • 300 gram gedopte tuinbonen. Jonge tuinboontjes zijn lekker mals.
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 teen knoflook (dit kan je weglaten als je geen knoflook lust)
  • olijfolie of boter
  • 800 a 900 ml warme kippen- of groentebouillon (kan van een blokje) Je kunt 1 dl bouillon vervangen door witte wijn.
  • 100 gram pittige geraspte kaas. Officieel is dat Parmezaanse kaas of Pecorino, maar ik vind oude Goudse ook heel lekker in dit recept.

DOEN

  • Sla smaakt er lekker bij.
  • Kook de gedopte tuinbonen tot ze gaar zijn. Giet ze af, spoel af met koud water en zet apart.
  • Fruit de plakjes champignons tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen
  • Snipper de sjalotten/ui en fruit ze zachtjes in 2 eetlepels olijfolie of boter. Gebruik hiervoor een gewone pan, liefst met dikke bodem.
  • Voeg na ca 3 minuten de gesnipperde knoflook en de rijst toe. Roer op matig vuur de rijst om en om zodat de rijst de olie/boter kan opnemen. Voeg zonodig nog wat olie/boter toe.
  • Voeg dan een kopje bouillon toe en roer even om. Officieel moet je blijven roeren maar ik doe dat nooit – ik laat de rijst heel zachtjes pruttelen. Als de rijst het vocht heeft opgenomen voeg je opnieuw een kopje bouillon toe. Even doorroeren en opletten dat de rijst niet aan de bodem gaat plakken.
  • Ga zo door. Na ca 20 minuten proef je of de rijst gaar is.
  • Doe dan de tuinbonen en de champignons erbij en laat nog een paar minuten opwarmen.
  • Roer tot slot de kaas erdoor.